Ha átlépjük az országhatárt megszűnik a csirkeallergia. Miért támadjuk a csirkét valójában? – A táplálék okozta allergiákról
Dr. Berkényi Tamás, állatorvos
A táplálék allergia egy olyan allergiás reakció, melynek során túlérzékenység alakul ki a táplálék valamely összetevőjével szemben. (Megkülönböztetendő a táplálék intolerancia, mely nem allergiás reakció, hanem emésztési zavarok következménye.)
A táplálék majdnem minden összetevője képes túlérzékenységi reakciót kiváltani, azonban a fehérje okoz a leggyakrabban allergiás reakciót. A táplálékban található fehérjék allergiát kiváltó jellege valószínűbb akkor, ha ezek hőállóak és részben az emésztéssel szemben is rezisztensek. A főzés csökkenti a legtöbb fehérje allergizáló hatását, az emésztő enzimek pedig teljes egészében megszüntetik.
Gyakori tévhit, pedig nem igaz, hogy a csirke a leggyakrabban allergiát okozó fehérjeforrás. Ezzel szemben Verlinden (Verlinden et al, 2006) vizsgálatai szerin a leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó fehérje kutyáknál a marhahús, amely az esetek kb. 36 % -t okozza, ezt követte a tej az esetek 28 %-ban. A csirkehús csak az esetek 9,6 % -ban bizonyult felelősnek az allergia kiváltásáért.
A nem fehérje alapú táplálék allergiák esetében a tartósítószerek, színezékek, gombák okoztak túlérzékenységi reakciókat. A mesterséges adalékok általában önállóan nem okoznak allergiás reakciót, de az arra hajlamos állatokban hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához.
Az átlagos állatorvosi praxisban a táplálék allergia
– az összes bőrbetegségeknek kb. 1 %-át ( és ennek 9,6 %-t okozta csirke)
– az allergiás eredetű bőrbetegségek 10 %-t ( és ennek 9,6 %-t okozta csirke) okozza
– a harmadik leggyakoribb ok, mely allergiás bőrtüneteket okoz kutyában a bolha allergia és az atópia után.
Mindezekből megállapítható, hogy a csirkehús a kutyák összes (1%) bőrbetegségéből 9,6 %-ban volt a kiváltó ok, azaz az összes bőrbetegség 0,1 %-t okozta a csirkehús, valamint az allergiás bőrpanaszoknak (10%) kevesebb, mint 1 %-áért felelős, azaz a táplálék allergiáknak kevesebb, mint 1 %-ért felelős a csirkehús.
Ugyanakkor a csirke az egyik legmagasabb biológiai értékű állati eredetű fehérjeforrás kutyák számára, tehát az egyik leginkább javasolható táplálék összetevő.
Fontos a megfelelő diagnosztikai módszer is, miszerint eliminációs diétával igazolt az allergia kiváltója. A mindenkori táp(lálék) benne a fehérjeforrás kiválasztása kizárólag a pontos diagnózis után indokolt.
A táplálék allergia elsősorban bőr és emésztőszervi tünetek formájában jelentkezik.
Bőrtünetek: a leggyakoribb és legjellemzőbb tünet a viszketés, mely nem mutat szezonalitást.
Főleg a pofa, a fül, a végtagok, has aljának a vakarása a jellemző. Gyakran jelentkezik a külső hallójárat gyulladása. A bőr kipirultsága, apró kiütések is megfigyelhetők az esetek egy részében.
Ezt követik a másodlagos bőrtünetek, a vakarózás során okozott sérülések elfertőződése.
Emésztőszervi tünetek: visszatérően jelentkező hányás, szűnni nem akaró, gyakran gyógyszeres kezelésre sem múló hasmenés.